Babeczki z musem z orzechów nerkowca i banana to ostatnio nasz ulubiony fit deser. Są delikatne, słodkie i zdrowe, a do tego świetnie sprawdzą się po treningu. Spód kokosowy przyjemnie chrupie, nie trzeba go piec i długo zachowuje świeżość. Wypełnić go możecie dowolnym nadzieniem - w tej wersji zrobiłyśmy mus z nerkowców (pamiętajcie żeby je wcześniej namoczyć, a nie będziecie mieli problemów ze zmiksowaniem). Jeśli macie ochotę i lubicie eksperymentować w kuchni, pokombinujcie z nadzieniem owocowym. Smacznego.
Składniki (na 10 babeczek):
Kokosowy spód:
75g rozpuszczonego oleju kokosowego
6 daktyli
50g mąki kokosowej
75g wiórków kokosowych
20g mielonych migdałów
2 łyżki ksylitolu
Mus z nerkowców:
100g orzechów nerkowca moczonych we wrzątku przez 15 minut i odcedzonych
50ml wody
2 łyżki syropu klonowego
pół banana
Przygotowanie:
1. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do robota kuchennego (lub miski w której będziesz miksować). Dodaj do daktyli rozpuszczony (wystudzony) olej kokosowy, mąkę kokosową, wiórki kokosowe, mielone migdały i ksylitol. Zmiksuj całość na masę - powinna być lepka, może się trochę kruszyć, ale w lodówce zrobi się zwarta.
2. Masą kokosową wylep papilotki do muffinek - dno i boki, dobrze dociskaj, żeby zrobiło się miejsce na mus. Wylepione foremki wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Przygotuj mus. Orzechy nerkowca (wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone) zmiksuj z 50 ml wody, połową banana i syropem klonowym. Spróbuj, jeśli masa będzie mało słodka, dodaj jeszcze odrobinę syropu. Wyjmij kokosowe spody z lodówki i wypełnij je musem. Udekoruj pozostałym bananem i wstaw ponownie do lodówki na pół godziny. Mus zgęstnieje i babeczki będzie można bez problemu wyjąć z papilotek.
Mus z nerkowców <3
OdpowiedzUsuńale pycha:)
OdpowiedzUsuńostatnio takie zdrowe słodycze zdecydowanie do mnie przemawiają :)
OdpowiedzUsuńlubię takie inspiracje - ładnie wyglądają, pewnie świetnie smakują no i są zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń